Nu flyttar e-handeln in i butikerna

”Utvecklingen går mot nya hybridformer"

I takt med storstädernas tillväxt byggs nya, moderna köpcentrum som aldrig förr. Men för många butiker är det svårt att uppnå och upprätthålla den trafik och de omsättningssiffror som skulle krävas för att nå budgeterad lönsamhet och tillväxt.

Gigantiskt strukturomvandling

Under det närmaste decenniet beräknas den inhemska e-handelns andel av detaljhandeln öka från ca 7 % till 15-20 %. Samtidigt förväntas den internationella e-handelns andel av den svenska marknaden öka från ca 1 % 2015 till ca 10 %, allt enligt HUI Research.

 ”I USA har de fysiska butiksbesöken minskat med omkring 10 procent per år under de senaste fem åren, säger Fredrik Bergström, som arbetar med affärsutveckling inom svenska Tieto. ” Retailers som jag talat med här i Sverige indikerar ännu högre siffror. En viktig delförklaring kan vara att konsumenternas köpresor har blivit mer digitala, och mer mobila. Varken centrumledningar eller butikskedjor tycks riktigt ha hängt med i den utvecklingen. Men det vore fel att beskriva e-handel och fysiska butiker som varandras motsatser. Den fortsatta utvecklingen kommer i hög grad att handla om hybrider mellan de båda.”

Möt kunden i en virtuell värld

Under sommaren 2016 drabbades världen av fenomenet Pokémon Go, som inte bara lockade fram barnet i många av oss. Reklambranschens husorgan Resumé beskrev hur den nya tekniken öppnar upp för nya, mer levande möjligheter för direktmarknadsföring – inte minst via konsumenternas mobiler när de vistas i och omkring butiker och köpcentrum. Kombinationen av förstärkt upplevelse och närhet kommer säkerligen att fortsätta utvecklas under de närmaste åren. 

”Flera nya köpcentrum har visserligen tagit fasta på kundupplevelsen, och erbjuder både en spännande miljö och en attraktiv mix av butiker, restauranger och aktiviteter, och det är förstås jättebra”, säger Fredrik Bergström. ”Tyvärr hjälper det inte om det fortfarande är enklare att hitta exakt det man söker hemifrån soffan.

Genomtänkt omnikanalstrategi

En köpresa skulle kunna börja en skön lördagsmorgon i maj. Solen skiner, och plötsligt känner du för att köpa ett par nya sommarshorts. I den bästa av världar skulle du helt enkelt klicka på ditt favoritcentrum, söka på ”sommarshorts” och sekundsnabbt få ett antal förslag från samtliga klädbutiker. Komplett med färger, storlekar och priser.

En bättre start på köpresan kan varken du eller butiken knappast önska dig, men som bekant fungerar det inte alls  så smidigt idag. Fredrik Bergström igen:

”För att spegla konsumenternas vanor och förväntningar är det viktigt att ha en genomtänkt omnikanalstrategi, inte bara tekniskt. I slutändan är total integration mellan webb och butik den enda vettiga lösningen. Webbshoppen och det kompletta sortimentet borde vara ständigt närvarande i butiken – och tvärtom.”

Att utveckla digitala tjänster som underlättar och optimerar den analoga och digitala köpresan – långt innan konsumenten ens börjar tänka på ett besök i en fysisk butik – är definitivt en vinnande strategi. 

”Det finns inga universallösningar, men ett antal logiska startpunkter”, säger Fredrik Bergström. ”Orderhanteringen är en av dem. Det finns även väl beprövad teknik för att till exempel samordna exponeringen av de olika butikernas produkter. Men det handlar inte bara om tekniska lösningar, utan i hög grad om organisation och rutiner.

Läs nästa artikel

En svensk landsortsbutik med 37 miljoner i dagskassan

Läs nästa: En svensk landsortsbutik med 37 miljoner i dagskassan