En svensk landsortsbutik med 37 miljoner i dagskassan

Så trotsar Gekås i Ullared både webbhandeln och butiksdöden

Gekås i Ullared är inte bara världens största varuhus, det är också Sveriges största besöksmål, alla kategorier. Betydligt större än både Skansen och Liseberg. Gekås har tagit begreppet ”upplevelser” till nya höjder med restauranger, badplats, naturupplevelser och övernattningskapacitet för mer än 4 000 gäster. Vi ställde några snabba frågor till koncernens vd Jan Wallberg:

Många talar om ”kris i detaljhandeln”, men ni går från klarhet till klarhet. Vad är hemligheten?

En faktor är stora volymer till låga priser, men det tar förstås ett tag att komma dit. Det hela började 1963 då Göran Karlsson startade en helt vanlig lågprisbutik, det låg väldigt mycket i tiden då. Ett bra utbud till bra priser är fortfarande ryggraden i vår verksamhet, och vi ser fortfarande företag som Jula och ÖB med flera som viktiga konkurrenter.

Sedan dess har vi paketerat vårt erbjudande lite olika, och vi på Gekås har kommit att lägga allt mer fokus på helhetsupplevelsen. Men då, på 1960-talet, tänkte nog ingen av oss på butiksbesök i sådana termer. En annan viktig framgångsfaktor är vårt geografiska läge, några mil utanför Falkenberg.

Hur kan du se ert geografiska läge som en konkurrensfördel?

Våra kunder finns i hela Sverige och de flesta av dem måste resa långt för att komma hit – i genomsnitt drygt 20 mil i vardera riktningen! Vi vill förstås att de stannar så länge som möjligt hos oss, och för att hjälpa dem med boendet förvärvade vi campinganläggningen här intill. Det gjorde vi redan för 20 år sedan, och sedan dess har vi successivt byggt vidare med en stor stugby och ett hotell. Och med diverse trivsamma aktiviteter för alla familjer som väljer att övernatta hos oss.

Jag brukar jämföra oss med skidorten Sälen som har varit duktiga på att locka till sig och få hela familjen att trivas, även de som inte åker skidor. Men det är först under de senaste 10 åren som vi medvetet driver utvecklingen av Ullared som Sveriges största besöksmål.

Själva varuhuset utvecklas också hela tiden, med ambitionen att kunna erbjuda allt till hemmet som får plats i en vanlig bil. Men det handlar inte bara om produkt och pris, vi vill också ge våra kunder en extra liten guldkant i tillvaron.

Varuhuset besöks årligen av närmare fem miljoner kunder som i genomsnitt handlar för mer än 3 000 kronor och – trots reseavståndet – besöker varuhuset två-tre gånger per år. Det är siffror som andra inte ens vågar drömma om. Vilka är era viktigaste framgångsfaktorer?

Jag har redan nämnt det där med att hela tiden erbjuda rätt sortiment till rätt pris. Med det målet för ögonen har våra 20 duktiga inköpare successivt byggt upp ett globalt kontaktnät med agenter och leverantörer. Eftersom vi har ett så brett sortiment är det effektivare än att, som en del andra, etablera egna inköpskontor runt om i världen.

En faktor som både bidrar till effektiviteten och till en unik upplevelse är att vi bara finns på en enda plats. Vi satsar mycket på trivseln och ett kunnigt, välkomnande kundbemötande. Men även på smarta rutiner, även digitalt, så att vi får bästa möjliga flyt i både butiken och varuflödet. Det där jobbar vi ständigt med att förbättra.

Allt det här förutsätter också att vi tar väl hand om våra medarbetare, så att de känner ett personligt ansvar och hela tiden vill ge kunderna det där lilla extra. De små problem som ändå kan uppstå ska så långt möjligt lösas snabbt på plats.

Internethandeln växer år efter år. Ni har inte funderat på att starta egen webbutik för att sälja ännu mer?

Nej, det har vi inte. Vi använder vår webbplats, Facebook och andra digitala kanaler för att kommunicera med våra kunder och gäster. Inte minst för att underlätta besöket för dem på olika sätt. Här försöker vi hänga med i utvecklingen och ständigt bli vassare. Men vi kan aldrig, lika lite som Liseberg eller Skansen, återskapa själva upplevelsen Ullared digitalt. Vi vill helt enkelt att våra kunder kommer hit.   

Vi har också ett extremt stort sortiment som dessutom uppdateras dagligen. Med dessa förutsättningar vore det oerhört svårt att hålla en webbshop ständigt uppdaterad och aktuell. Det skulle också vara väldigt dyrbart att bygga upp en parallell struktur för distribution, och det speciella ”plock och pack” som en butik på nätet förutsätter.   

Varuhuset i siffror 

Butiksyta: 35 000 m2
Omsättning (2016): 5,3 miljarder (Gekås AB, koncernen)
Antal kassor: 68
Antal P-platser: 3 500
Antal besökare (2016): 4,8 miljoner
Antal medarbetare: 1 800 medarbetare i högsäsong i hela koncernen (Gekås Ullared AB cirka 1 350 personer)
Antal kundvagnar: 8 000 kundvagnar

Boendet i siffror

Camping:     700 platser för husvagn/husbil/tält
Stugbyn:      200 stugor + 72 nya stugor 2018
Hotellet:       111 rum
Totalt:           445 473 gästnätter 2016

Tieto kommer att delta på Strategitorget Retail där vi kommer att diskutera bland annat hur man får kunder att spendera mer tid med erbjudanden och tjänster, hur man bryggar över mellan den digitala och fysiska upplevelsen samt hur man på sikt får den moderna kunden att driva ens framtida affär.

Möt oss på Strategitorget Retail.

Läs nästa artikel

Blir Amazon den svenska detaljhandelns död?

Läs nästa: Blir Amazon den svenska detaljhandelns död?