Kärleken till mat – på nätet

Allt fler svenskar upptäcker tjusningen med att handla mat på nätet och få varorna hemlevererade. Det kan också vara din chans till förlängt liv, menar grundaren av MatHem, Tomas Kull

Den digitala livsstilen breder ut sig i matkassarnas Sverige. Men den stora frågan är om mat på nätet kommer att lyfta på riktigt. Eller har startskottet redan gått? 

Enligt en rapport från Svensk Digital Handel ökade näthandel av mat med 41 procent under 2014. Av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige står det digitala matköpet för cirka 1 procent. 

Vi tog kontakt med Tomas Kull, VD på MatHem, för att ta pulsen på den digitala mathandeln som har växt sig stor i både England och USA, främst i storstäderna. Han menar att även svenskarna börjar handla mer mat på nätet. 

– Bland våra befintliga kunder har 9 av 10 redan rekommenderat vänner och familj att börja handla hos oss. Det tyder på en positiv upplevelse. 

MatHem lanserades 2005 och är idag, med en försäljning på 447 miljoner kronor 2014, Sveriges största matbutik på nätet. Tillväxttakten det senaste halvåret har närmat sig hisnande 100 procent i månaden. Och mer finns att hämta.

– Enligt HUI Research är det sannolikt att mathandeln på nätet kommer att omsätta 40 miljarder kronor årligen inom tio år, berättar Tomas Kull. 

Den digitala barnfamiljen

MatHem täcker i dagsläget in drygt 40 procent av landets befolkning och koncentrationen av leveranser sker främst i storstäderna. 

– Vår största kundgrupp är 30–40 åringar med barn. Att slippa kånka och bära samt tidsbesparingen är den stora grejen. Om ett par år kommer en ny generation att bilda familj och då tror jag ingångströskeln kommer att vara mycket lägre. De har ju en helt annan digital vana.

Tomas Kull

Andra fördelar kan man enkelt se med hjälp av branschdata. I genomsnitt lägger svensken mellan tre och fyra timmar i veckan på att handla i matbutiken. 

– Om man slår ut den siffran på ett helår minus några semesterveckor så landar man på omkring fyra veckor per år som används för att handla mat. Vissa kanske går till matbutiken för att få lite andrum från familjen men förhoppningsvis kan de hitta på något roligare och bättre att göra med den tiden, som att motionera eller gå på bio. 

Hur ser du på framtiden, kommer mat att bli lika självklart att handla på nätet som kläder, skor och hemelektronik? 

– Det tror jag absolut. Tittar man utomlands, på London exempelvis, så har nätet redan en 10-procentig marknadsandel av livsmedelsbranschen. Mat är enklare och säkrare. Vi får ju inte alls returer på samma sätt som i detaljhandeln.

Kläm och känn-faktorn    

Ett hinder för digital mathandel har varit att övertyga de konsumenter som föredrar att botanisera i frukt och grönt disken och handplocka de bästa färskvarorna. Men Tomas Kull pekar på något tänkvärt. 

– Hur många kunder har klämt och känt på din frukt innan du plockar den i butiken? Hos oss plockar vi all frukt och grönt med handskar. Det är ingen som får vara ens nästan sjuk i vår frukt- och grönsakskyl eller bland färskvarorna. Och det är definitivt ingen som får gå omkring med hostande barn på lagret. 

Tomas menar att det generellt inom e-handel ofta är nya aktörer som tar sig längst. 

 

– Man kan se generellt inom e-handel att det ofta är nya aktörer som tar sig längst och som förstår kundvärdena. De sitter inte heller på gammal infrastruktur. Vi förväntar oss inte vara ensamma på livsmedelsmarknaden men exakt vilka de andra aktörerna blir vet jag inte i dagsläget.

Än så länge ser MatHem bara konkurrenter inom den fysiska handeln och då, utöver bekvämligheten, kan man konstatera att Tomas Kull erbjuder något helt annat.

– Det är ett regimskifte på gång, avslutar han. Vem skulle inte vilja få fyra veckor extra semester per år?

Läs mer om digitaliseringen inom handeln och Tietos lösningar för att skapa en integrerad kundupplevelse här.   

Tomas Kull är VD och grundare till MatHem som startades 2005 och är Sveriges största matbutik på nätet. Han har arbetat med affärsutveckling, logistik och konsumentfrågor och var tidigare Styrelseordförande på ICA Kvantum i Sickla, där grundidén till MatHem presenterades och sedan drevs vidare i egen regi.