Millenniegenerationen – vilka är vi?

Jag tillhör den så ofta omnämnda millenniegenerationen, eller Generation Y, men vad gör oss egentligen unika? Många är medvetna om att begreppet syftar till vi som är födda under tidigt 80-tal fram till det tidiga 00-talet, och att vi står för helt nya köpbeteenden. Hur kan vår inställning till världen beskrivas på bästa sätt? Har millenniegenerationen förändrats sedan begreppet myntades? Låt oss utforska saken. 

Vi växte upp med den nya tekniken  

Vi tillhör den första generationen digitala infödingar (digital natives) vilket betyder att nya tekniken har varit en naturlig del av vår uppväxt. Teknologins framfart är påtaglig och stora förändringar sker med stormsteg. Vissa av oss kanske till och med minns den mer analoga tiden. Jag kan själv bli nostalgisk när jag tänker tillbaka på barndomen när jag spelade TV-spel och telefonen ringde, och jag skrek till mamma att hon inte skulle svara eftersom då bröts internet-uppkopplingen. Samma gäller bilresorna med familjen när man plockade fram fysiska kartor från handskfacket för att hitta vägbeskrivningen. Eller när busschauffören på väg till skolan brukade stämpla min bussbiljett – en liten papperskupong.

Blir lätt irriterad när jag köper kläder i H&Ms app och leveransen dröjer en vecka

Trots att jag har minnen från en mindre digital tillvaro är det för mig fullt naturligt att använda mobilappar när jag ska köpa bussbiljetter eller hitta vägbeskrivningar med Google Maps. Blir samtidigt ofta frustrerad när datatrafiken på mobilen tar slut när jag ska kolla recensioner på restauranger under Italien-semestern. Kort och gott, vi anammar en helt annan dimension av förväntningar och krav. Millenniegenerationen utgår från att vi kan få precis vad vi vill, när vi vill. Jag blir alltid irriterad när jag köper kläder i H&Ms app och leveransen dröjer en hel vecka. Om något köp tar för lång tid eller är för komplicerat skippar jag det alternativet och tar ett annat. Vi är alltså inte lojala varelser. 

Har lättare att byta partner och vänner

Denna inställning gäller även andra aspekter av livet, till exempel relationer. Tekniska plattformar i vårt samhälle gör det enkelt för oss att hitta nya partners och vänner. Vi har därför lyxen att ”byta ut” när relationer inte utvecklas som vi hade tänkt. Ibland är det ett större åtagande att lösa konflikter än att hitta nya vänner. Givetvis beror det på sammanhanget, men just det sistnämnda tilltalar oss ofta mer. För att vara lojal måste det passa mig som individ. Allt som står till buds måste kännas relevant. Jag kräver en kundupplevelse som ger mig ett värde. Hur säkerställer man sånt? Svaret är enkelt: Lär. Känna. Mig.

Vänder mig till sociala media för att få reda på vad andra tycker om restaurangbesök        

Att vända sig till digitala kanaler inför köpbeslut är för mig helt givet. Jag jämför alltid priser, produktinfo och tillgänglighet på nätet. Men jag vill också veta vad andra som köpte produkten tyckte om den. Om jag vill testa en ny en restaurang kollar jag alltid sociala media för att se vad andra tyckte om upplevelsen – vilka egenskaper värderades högst och vad baserade de sina åsikter på? Det är aldrig recensionen i sig som är viktig utan möjligheten för mig att utvärdera i förväg baserat på andras objektiva kommentarer. När jag väl köpt något delar jag min erfarenhet så andra kan gynnas på samma sätt. Om jag inte är nöjd med en produkt låter jag andra få veta det. Om upplevelsen på restaurangen jag testade för första gången var bra lämnar jag en positiv recension, och rekommenderar stället till familj och vänner.    

När ni lärt känna oss på riktigt blir vi återkommande kunder

Att äga saker är inte lika viktigt som det var förr. Tillgänglighet och användarupplevelse kring produkter och tjänster har mycket större betydelse. Därför använder jag DriveNow och Sunfleet när jag behöver åka någonstans istället för att äga bil. Denna typ av tjänster ger mig tillgång till bil när behovet uppstår och jag behöver varken betala för parkering eller försäkring.      

Tiden då låga priser och långa öppettider stod för konkurrenskraften är helt förbi. ”Köp 3 betala för 2” ger oss inget längre. Så är det. Konstgreppet att locka och behålla illojala millenniegenerationen som kunder är att uppvisa ett relevant erbjudande. Så hur gör man det?

Du måste lära känna oss väl, men inte bara som en kundgrupp eftersom vi är alla individer. När du väl lärt känna oss på riktigt och kan erbjuda en fläckfri kundupplevelse – först då blir vi återkommande kunder. Vi har helt enkelt alldeles för många valmöjligheter idag för att nöja oss med situationer som inte uppfyller våra krav till 110%.

Därför gäller det att vara på alerten och se till att kundupplevelsen ligger i topp. Och det finns oändligt många beröringspunkter som bidrar till upplevelsen. Till exempel att försäkra att lagersaldon vi möts av uppdateras i realtid – för vem vill ta sig till en butik och upptäcka att skjortan man skulle köpa såldes till någon annan för 20 minuter sen? Ett annat gott exempel är att låta kunderna välja hur de helst gärna vill betala för sina produkter. De kanske föredrar Klarna istället för kort? Eller varför inte se till att produktinformationen alltid är tillgänglig på enkla och tilltalande sätt.

Vårt konsumentbeteende förändrar affärsmodeller

Det man kan säga med all säkerhet är att vårt köpbeteende förändrar affärsmodeller i grunden. Därtill bör vi komma ihåg att en av historiens största generationer är på väg in sin mest köpstarka fas i livet, vilket onekligen kommer att skaka om saker och ting. Detta är min generations påverkan – kan du föreställa dig hur nästa generation kommer att förändra hur vi konsumerar? Jag arbetar med försäljning och affärsutveckling inom Tieto. Du är varmt välkommen att höra av dig om du vill veta mer – skriv en rad till mig så lyfter vi diskussionen tillsammans.  

Läs nästa artikel

Blir Amazon den svenska detaljhandelns död?

Läs nästa: Blir Amazon den svenska detaljhandelns död?