Så överlever din sajt julhandeln

E-handeln växer starkt och julhandeln utgör den rasslande toppen på en ständigt uppåtgående kurva. Nu är det viktigare än någonsin att din e-handel klarar av peakarna i decembermånad.

Prognosen för e-handeln i år, generellt sett, visar på en ökning på hela 17 procent - och just julhandeln är den tid som brukar göra störst avtryck i statistiken. Förväntningarna är höga sett till tidigare års ökningar.

 Som e-handlare är det viktigt att vara medveten om den här utvecklingen och förstå hur den kan komma att påverka sajten både nu i december och i framtiden. Exempelvis visar studier att 0,1 procentökning av webbplatsens hastighet kan resultera i 1 procents högre omsättning.

Med detta i åtanke är det viktigt att du rustar din sajt för trafiktoppen i december. Men också att du förstår att de insikter och satsningar du genomför idag, även kommer att hjälpa dig att hålla din sajt friktionsfri för användarna längre fram.

Att hålla kunderna nöjda är kanske den största utmaningen återförsäljare står inför under denna årstid.

”En stor e-handlare som vi arbetar med hade olika skalbarhetsalternativ installerade för olika delar av verksamheten. Själva webbutiken klarade många samtidiga besökare, men när besökarna väl skulle checka ut och genomföra ett köp så klarade sajten plötsligt bara ett par dussin inköp samtidigt. Genom att lägga till en CDN-tjänst (Content delivery network) kunde e-handlaren plötsligt hantera tusentals besökare även i varukorgen och ökade därmed sin försäljning vid trafiktoppar”.

Genom att få den här typen av insikter före julhandeln undviker du många missnöjda kunder och förlorade affärer.

Testa före, och monitorera aktivt
Det vi köper mest av, kring jul, är leksaker, smycken, böcker, hemelektronik och heminredning. Men nästan alla branscher går som bäst under december månad, oavsett inriktning, så vilken bransch din e-handel än verkar inom är det viktigt att du redan nu säkerställer att sajten kommer att leverera.

När du vet flaskhalsarna i ditt system kan du enklare se var du behöver genomföra för förändringar.

Fördelarna med det är att du får en e-handel som automatiskt skalar ut efter behov, och dessutom en partner som är expert på säkerhet och webbprestanda i kombination.

Tänk inte bara dator
Ytterligare en stor utmaning idag är att vara plattformsoberoende. En stor del av trafiken kommer genom mobiltelefoner och surfplattor, så även under julhandeln.

Formatet på sajten måste därför kunna anpassa sig efter kundernas behov, och fungera sömlöst oavsett vilken typ av enhet de väljer att besöka dig från.

Har du då skruvat på alla dina rattar för att säkerställa snabbhet, säkerhet, skalbarhet och andra viktiga delar har du gjort allt du kan för att upplevelsen av din e-handelssajt ska vara bättre än konkurrenternas.

Vill du veta hur din sajt mår, kontakta oss om du vill att vi testar din sajt och hur vår lösning säkerställer din försäljning under trafiktoppar.

Men undvik helst nödlösningar.

3 snabba tips – så säkrar du din sajt under trafiktoppar

  1. Skala upp i molnet så att du inte tappar besökare när trycket är som hårdast.
  2. Se till att din sajt fungerar friktionsfritt från alla enheter så som exempelvis mobil och laptop.
  3. Undvik att göra större ändringar i koden under trafiktunga perioder, eftersom det kan uppstå nya problem då.

 Läs mer om våra erbjudanden Tieto Web Performance och Tieto Web Defender.

Läs nästa artikel

Blir Amazon den svenska detaljhandelns död?

Läs nästa: Blir Amazon den svenska detaljhandelns död?