Sju steg till framgång inom dagens Retail

Retailbranschen är inne i en period av snabba och omvälvande förändringar.

Jerker Rustan, Tieto Vice President och ansvarig för Retail, Logistic och Services

Vi går från masstillverkningens tid med one-size fits all och lokala, fysiska butiker till en era då kunden kan handla digitalt över hela världen och få individuellt anpassade produkter. Aldrig har konkurrensen varit så hård, aldrig har pristransparensen varit så tydlig, aldrig har heller möjligheterna varit så stora. Jerker Rustan, Tieto Vice President och ansvarig för Retail, Logistic och Services, är insatt i tekniken som driver utvecklingen och är i kontinuerlig dialog med handlare och Tietos kunder, som kan marknaden. Utifrån de två perspektiven pekar han här på sju steg mot framgång på den nya spelplanen för retail som växer fram.


  1. Kombinera den fysiska och digitala upplevelsen. Konsumenterna kommer att vara aktiva i flera kanaler samtidigt. Undersökningar visar att kunder som är aktiva i flera kanaler är 1,5 gånger mer lönsamma än andra kunder. De köper mer och är lojalare. Kostnaden för kundkontakten är lägre.  (Se mer i Tietos /HUI:s färska rapport, Digitaliseringens framtida implikationer för detaljhandeln)
  2. Prioritera inte var du skall möta kunden. Du måste möta kunden överallt där kunden är närvarande. Mötena sker förstås på dina säljplatser, men också i sociala medier, annonser, nyhetsbrev, Youtube, PR-sammanhang mm. Återanvänd information och arbeta i alla kanaler.
  3. Den fysiska butiken transformeras till ett upplevelsecentrum. I och med att vi köper allt mer på nätet får den fysiska butiken nya uppgifter. Hit kommer kunder som ofta vet vad de ska köpa. De vill kunna känna och klämma. Vi ser redan hur man i moderna butiker till exempel kan 3D-printa egna produkter, som hörlurar, eller ge ett känt märke en egen design, t ex Converse-skor.
  4. Framgång definieras inte längre av produktdifferentiering utan av kundupplevelse. Pris och närhet till butik tappar i betydelse som konkurrensemedel.  En färsk undersökning från Tieto*visar att nordiska retailföretag mer än något annat satsar på kundlojalitet, före effektiviseringar och före säljdrivande kampanjer. Receptet för framgång är att kunderna ska känna sig utvalda, ha möjlighet att påverka och att det ska vara enkelt att handla. Det innebär bland annat att du ska lära känna dina kunder, veta vad de vill och måste kunna leverera på deras villkor. Det ska vara personligt.
  5. Se till att kunden skapar en relation med just ditt varumärke. Ladda ditt varumärke. Se till att det står för något och ger dina kunder en känsla av att tillhöra en gemenskap. Ett sådant varumärke ger unikhet och engagemang till just din verksamhet. 
  6. Se till att ha EN vy av kunder, produkter, tillgänglighet och order. Se till att ha kontroll i realtid och gör så att era besökare och kunder uppfattar er som en tydlig enhet oavsett var han eller hon kommer i kontakt med er. 
  7. Våga experimentera! Vi lever i en spännande tid med stora förändringar och mycket pionjärverksamhet. Testa, mät, experimentera i mindre skala och se vad som fungerar bäst just för din verksamhet.

Retail är mitt uppe i en revolution, ett paradigmskifte, och det går snabbt. Om 5-10 år kan retail-landskapet se helt annorlunda ut. Den tekniska utvecklingen driver på: digitalisering, big data, omnichannel, Internet of Things… Vi finns för att hjälpa er att få ut det bästa av utvecklingen. Vi har god överblick över tekniken och innovationskraft som skapar möjligheter.