Svenska modebutiker kämpar med omnikanaler

Tieto har analyserat den svenska modebranschen och skapat ett omnikanalindex. 54 parametrar analyserades inom allt från kundnöjdhet och erfarenheter av flerkanalsanvändning till lojalitetsprogram och kundtjänst.

Resultatet var överraskande i ett land som Sverige, som länge har utmärkt sig för att snabbt anamma ny teknik. Indexet visade att de flesta detaljister inom kläder och mode har tagit minimala till måttliga steg på sin integrationsresa i omnikanalernas värld. Några har kommit lite längre i utvecklingen, men det har inte förändrats tillräckligt mycket för att betraktas som omnikanalpionjärer i ett globalt perspektiv. Och fortfarande har de flesta lång väg att gå innan de når en nivå där de har heltäckande erfarenhet av omnikanaler.

Varför är då detta ett problem? Omnikanaler gör det möjligt att integrera den fysiska och den digitala världen, och jag vill påstå att det är avgörande för att göra goda affärer idag.

Kunder driver utvecklingen. De vill handla både online och i fysiska butiker, och som detaljist behöver du säkerställa att de får en enhetlig upplevelse av ditt varumärke.

Indexet visar också att många detaljister inser vikten av att ha en omnikanalstrategi – men hur ska den se ut? Behoven varierar, men att känna sin kund är centralt för att välja rätt strategi.

Att satsa på omnikanaler är lönsamt, men kan vara initialt krävande för detaljister. Tieto har därför utvecklat konceptet Tieto Retail Experience för att göra färden så smidig och lyckad som möjligt. Retail Experience erbjuder både lösningar och tillgång till ledande plattformar för att integrera exempelvis e-handelsplattformar med butikssystem. Därmed kan vi leverera säljlösningar som är skräddarsydda efter varje detaljists specifika behov. Det är en färdplan med tillhörande teknik som kommer hjälpa dig att skapa den ultimata omnikanalupplevelsen.

Fredrik Bergström, Principle Consultant i Customer Experience Management och Omnichannel Commerce vid Tieto

Läs nästa artikel

Blir Amazon den svenska detaljhandelns död?

Läs nästa: Blir Amazon den svenska detaljhandelns död?